SGK ve TDB BİRLİĞİ İLE ÖZEL SEKTÖRE VERİLEN ZARAR

11-09-2009

SGK ve TDB ELBİRLİĞİ İLE DİŞ TEDAVİSİNİ ÖZELE KAPATTI

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’na bağlı çalışanların, özel çalışan diş hekimlerine ücretsiz tedavi olabileceği ve bu yöndeki çalışmaların sonuna gelindiği bir sırada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklama ile hem hastalar hem diş hekimleri şok oldu.

Bu noktaya nasıl gelindi?

Sigortalıların serbest diş hekimlerinden ücretsiz yararlanabilmelerine dönük çalışmalarda sona gelindiği bir sırada yapılan açıklama serbest diş hekimlerinin kapısını bütün sigortalı hastalara adeta kapattı. 
SGK, 14 bin diş hekimiyle anlaşmak üzere düzenlediği hizmet alım sözleşmesi çalışmalarının sonuna gelmişti. Biz de ADİŞSAD olarak Ankara ile yaptığımız birebir temaslarla sürece katkıda bulunmaya çalışmıştık. Anlaşmanın bir an önce yapılması halinde sektörün hareketleneceğini vurgulamış, alınacak fark konusunda ve tedavi hizmetlerinin fiyatlandırılması hususlarında taslak çalışmalar sunmuştuk. Ayrıca bir örnek sözleşme metni de hazırlayarak “hizmet sunum şartları, hastalara uygulanacak tedavi kapsamı, tedavi ücretleri, tedavi ödemelerine öneriler, özel kurumların denetlenmesi ve hastadan alınacak farklar… gibi” birçok ayrıntıya yer vermiş, görüş bildirmiştik.

Ankara anlaşma yapılacağını söylemişti

Girişimlerimiz neticesinde 2009 yılı Ağustos ayı içerisinde anlaşmanın gerçekleşeceği bilgisi tarafımıza verilmişti ve bu müjdeli haberi kamuoyu ile paylaşmıştık. Peki, neden böyle oldu?

TDB süreci iyi yönetemedi

05 Eylül 2009 Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayınlanan Maliye Bakanlığı’nın Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği’nde belirtilen “SGK kapsamında serbest diş hekimleriyle anlaşma yapılamayacağı”na dair beklenmedik bir karardı. Üstüne bir de Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)’a göre diş tedavileri için devletten sevk alma döneminin de kapanmış olması hepimize ayrı bir soğuk duş etkisi yaşattı.

TDB, özellikle SUT kararları konusunda anlaşma sürecini iyi yönetememiş, elindeki kozları doğru kullanamamış ve tüm diş hekimlerinin uzun süredir beklediği umutlarını boşa çıkarmıştır. Bilhassa ülke şartlarını ve sağlıktaki bütçe açıklarını görmezden gelerek, yüksek kota ve fiyat talepleri ile süreci tıkamıştır. 
Oysa ADİŞSAD olarak biz hiç olmazsa SUT fiyatlarıyla hizmet alınmaya başlanmasının, sektöre hareket getireceğini bütün zeminlerde ve basın bültenlerimizde dile getirmiştik. Gelinen noktada birebir pazarlık sürecisini yöneten TDB başarısız olmuştur. Türkiye’de SGK ile anlaşma yapılacağı düşünülen yaklaşık 14 bin diş hekiminin beklentilerini boşa çıkarmış, vatandaşların da mağduriyetinin devamına yol açmıştır. 

Devletin gözünde dişlerimiz tedavi edilmesi gereken bir organ değil

Devlet Hastanelerinde “her bir doktor”a düşen yaklaşık 13 bin sigortalı arasından aylar sonrasına verilen randevusunu bekleyen diş hastaları bir tarafta; yine günde 40–50 diş hastasına bakmak zorunda kalan ve 10 dakikada kanal tedavisi yaparak performans puanı toplayıp ücretini artırmak yarışına sokulan diş hekimleri bir tarafta iken ve tüm vatandaşlar diş hariç bütün sağlık hizmetini özel sağlık kuruluşlarından alabiliyorken, her ne kadar bütçe açıkları, sağlık giderleri artmışsa da en azından yıllardır ihmal edilen, tedavisi daha pahalı olan ve koruyucu diş hekimliğini önceleyen konularda ayrıcalık tanımak gerekmez miydi? 
Devletin bu konuyu tekrar gözden geçirip bir önce anlaşma yaparak özelden hizmet satın almaya başlamasının en doğru karar olacağı düşüncesindeyiz. 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


ADİŞSAD 
Ağız ve Diş Sağlığı Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu