Gülüş Estetiği ve Dijital Diş Tasarımı

01-06-2018

Gülüş Estetiği ve Dijital Diş Tasarımı

Gülüş estetiği sadece dişteki çapraşıklık ve ayrıklıkları düzeltmek midir? Gülüş tasarımıyla insanın ağız ve diş yapısını değiştirmek, biraz daha genç göstermek mümkün müdür? Ön dişlerdeki ayrıklıklar ve çapraşıklıklar günümüzde özellikle dijital diş tasarımı ve diş estetiği sayesinde günübirlik birtakım uygulamalarla çözüm bulabilir mi? Laminalar (yaprak porselenler), bonding uygulamaları ile estetik diş dolguları arasında ne fark vardır? Dijital diş tasarımının gündeme gelmesi, dijital uygulamalar, dişle ilgili ürünlerdeki gelişmeler diş estetiğine ne gibi kolaylıklar getirdi?

Hospitadent Bağcılar Başhekimi Dişhekimi Oğuz Kara, dijital diş tasarımı ve gülüş estetiği hakkında merak edilenleri Sağlığım İçin Herşey’de anlattı.

‘‘DİŞİN GÖRÜNTÜSÜNÜ DEĞİŞTİREREK GENÇ GÖSTERMEK MÜMKÜN’’

Gülüş estetiği sadece dişteki çapraşıklık ve ayrıklıkları düzeltmek midir? Gülüş tasarımıyla insanın ağız ve diş yapısını değiştirmek, biraz daha genç göstermek mümkün müdür?
‘‘Günümüzde özellikle dijital ve bilgisayar destekli programlarla kişinin gerek fotoğrafları çekilerek gerekse belli başlı parametreler kullanılarak bir gülüş tasarımı hazırlanabilmektedir. Hastanın istediği estetiği sağlarken çapraşık ya da ayrık dişlerle alakalı şikayetleri varsa bunlar da giderilir. Ayrıca ekstra olarak ön iki dişini biraz iri, yanlardaki dişlerini biraz daha küçük isteyen hastalar da vardır. Bu istekleri de diş hekimliği çerçevesi içerisinde yerine getirilebilir. Dişin görüntüsüyle oynayarak yaşı gençleştirmek ya da görünümün daha iyi olmasını sağlamak mümkündür. Örneğin diş etinin gözükmesi bazı hastalar için görünüş açısından büyük bir problem oluşturur. Belli başlı lazer uygulamalarıyla dişlerin görünümüyle oynanarak büyük farklar yaratılabilir.”

TEKNOLOJİ DİŞ HEKİMLİĞİNİ NASIL ETKİLEDİ?

Ön dişlerdeki ayrıklıklar ve çapraşıklıklar günümüzde özellikle dijital diş tasarımı ve diş estetiği sayesinde günübirlik birtakım uygulamalarla çözüm bulabilir mi?
“Daha önce yapılan tedavilerde işlemler hem hasta konforu açısından hem süre açısından biraz daha uğraştırıcıydı. Özellikle teknolojinin yenilenip dijital diş hekimliğinin yaygınlaşmasıyla süre saatlere kadar indi. Artık birkaç saat içerisinde kişinin gülüşü, dişinin yapısı değiştirilmektedir. Belli başlı ölçüler alındıktan sonra yapıldığı için daha kesin sonuçlar elde edilmektedir.”

YÖNTEMLER ARASINDA NE FARK VAR?

Laminalar (yaprak porselenler), bonding uygulamaları ile estetik diş dolguları arasında ne fark vardır? 
“Laminalar, bonding uygulamaları ve estetik diş dolgularında yapılan işlemler yaklaşık aynıdır. Sadece kullanılan malzemeler farklıdır. Laminada porselenler kullanılır. Dişe bir miktar rötuşler yapılır ve üzerine de porselenler yapıştırılır. Çok estetik bir görünüm sağlar. Bonding ise özellikle ayrık dişlerde uygulanır. Dişe fazla dokunulmadan, lamine kadar çok fazla kesim yapılmadan ufak tefek dokunuşlarla normal bir dolgu şeklinde aralıklar kapatılarak biraz daha gülüş estetiği sağlanır. Lamina kadar uzun vadeli ve problem çıkarmayacak bir uygulama değildir. Estetik diş dolgusu ise özellikle ön bölgedeki çürüklerin giderilmesi için yapılan kompozit bir tedavidir.”

Özellikle yurt dışından gelecek bazı hastalar dişlerini hiç çektirmeden çapraşıklık ve ayrıklıklardan birkaç saatlik bu uygulamalarla kurtulabilirler mi?
“Yurt dışından gelecek hasta önce telefon ya da mail yoluyla kendi röntgenini ya da fotoğraflarını gönderir. Değerlendirmeleri yaptıktan sonra yine telefon ya da mail yoluyla hasta ile iletişim kurarak çerçevesi biraz geniş bir tedavi planı sunarız. Asıl tedavi planı mutlaka yüzyüze görüşülerek yapılır. Süre planlama konusu da konuşulduktan sonra hastayı buraya misafir olarak kabul ederiz.”

‘‘DİJİTAL UYGULAMALAR SAYESİNDE HATALAR EN AZA İNDİ’’

Dijital diş tasarımının gündeme gelmesi, dijital uygulamalar, dişle ilgili ürünlerdeki gelişmeler, geçmişe oranla diş estetiğine ne gibi kolaylıklar getirdi?
“Teknolojik gelişmeler sadece estetikle alakalı değil diş hekimliğine de bazı kolaylıklar getirdi. Özellikle yurt dışından veya şehir dışından gelen hastalara zaman konusunda büyük fayda sağladı. Eskiden bir hafta on gün süren tedaviler şu an dijital diş hekimliği sayesinde sadece bir gün ya da saatler alabiliyor. Bu, konaklama süresini azalttığı için hastalar hem daha az masraf yapıyor hem de güzel bir tatil geçirmiş oluyorlar. Ayrıca tedavilerimiz dijital uygulamalarla daha kaliteli ve daha estetik hale geldi. İnsan elinden kaynaklanabilecek hatalar biraz daha minimalize oldu.”

Gerek bonding, gerek estetik diş dolguları, gerekse yaprak porselenler gibi günü birlik tedavilerle dişlerini yaptıran hastalar nelere dikkat etmelidir?
‘‘Normalde kendi dişleri ile yaptıkları birçok şeyi yapabilirler. Örneğin elma ısırabilirler. Ama fındık kırmamaları gerekir. Çünkü bunlar sonuçta ne kadar sağlam olursa olsun mutlaka kırılma ihtimali olan malzemelerdir. Onun dışında çok iyi ağız bakımı ve hijyeni yapılması gerekir.” 


Eklenme tarihi: 1.6.2018 1
Kaynak: https://www.sagligimicinhersey.com/2018/01/agiz-ve-dis-sagligi/gulus-estetigi-ve-dijital-dis-tasarimi/