Sağlıkta Yerlileşmeye Başkanlık Geliyor

26-07-2021

İstanbul Ticaret Odası Sağlık İhtisas Komitesi Toplantısı, İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Ümmü Gülşen Öztürk ve Sağlık İhtisas Komitesi Üyeleri’nin katılımıyla online olarak gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Dr. Kuralay, “İhtisas komiteleri toplantıları ile tam sahada çalışan sektör temsilcileri ile sık sık bir araya gelerek, sorunlara çözüm üretmek istiyoruz” dedi.

Dr. Ümmü Gülşen Öztürk ise Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu’nu sektör temsilcilerine tanıttı ve yaklaşık iki senedir üzerinde çalıştıkları Sağlık Endüstri Başkanlığı’nın da çok yakında devreye gireceğini belirtti. Sağlık Endüstrisi Başkanlığı’nın sektör için çok önemli olacağını vurgulayan Öztürk, “Şu an en öncelikli olan konu, ilaçta ve tıbbi cihazda yerlileşme. Sağlık Endüstri Başkanlığı’nın kurulması da bu yerlileşme atağının en önemli ayağı” dedi.

Sahada çalışan, emek veren herkesin kurula gelip sektörel sorunlarını anlatmasını isteyen Öztürk, daha hızlı sonuç almak için çözüm önerilerinin de mutlaka sunulması gerektiğini söyledi.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİN TALEPLERİ

* Özel sağlık kuruluşları, SGK ile yaptıkları sözleşme gereği acil hizmetler, yoğun bakım, yanık tedavisi, kanser tedavisi, diyaliz, yenidoğan, kanser cerrahi gibi 11 alanda vatandaştan fark almadan hizmet sunuyor. Fakat SGK’nın geciken ödemeleri, sarf malzeme alımında hastaneleri zor duruma sokuyor.

 * SUT fiyatlarının Üretici Fiyat Endeksi’ne göre artırılmasını sağlayacak yasal bir düzenleme yapılmalı.

* SGK’nın genel sağlık sigortası (GSS) primleri birçok talebi karşılayabilecek durumda.

 * Sağlık turizminde reklam yasağı sektörü derinden etkiliyor. Sağlık turizmi reklam olmadan turist çekemez. Buna acil bir düzenleme getirilmeli.

 * Sağlık turizmi yetki belgesi olan kişilere yeşil pasaport hakkı tanınmalı.

 * Devlet-üniversite işbirliği kapsamında alınan tıbbi cihazların ödemesi 16 aydır yapılmıyor. Ödeme alamayan çoğu şirket kapandı veya kapanma aşamasına geldi. Devlet Malzeme Ofisi, kurduğu Sağlık Market ile buna bir çözüm bulunacağını, ödemelerin 90 günde yapılacağını açıkladı. Fakat 1-2 ay sonunda ödemeler yine 150 güne çıkmaya başladı. Bu, yerlileşmenin önünde bir engel. Parasını alamayan kimse üretemez.

* Kozmetik sektöründe kredi kartı taksit sınırlaması kalkmalı.

Kaynak:İTO Haber